Şirketler ve çalışanları, gelecekleri ile ilgili yeni planlar yapmak zorundalar
Covid-19 hayatımıza tahmin edemeyeceğimiz şekilde girmiş durumda. Bu virüs sadece bünyemizi değil, ruhumuzu, karakterimizi, değerlerimizi etkilemiş bulunmakta. Virüsün en büyük etkisi de şirketlere oldu. A ve B planlarımız var diyen şirketler artık C planı da yapmak zorundalar. Çünkü bu virüs şirketler için öngörülebilir veya bilinen tüm krizlerin ötesi bir konumda.
İnsanların satın alma eğilimleri net şekilde evrilmiş durumda buna bağlı olarak satış ve satış stratejilerinin de evrilmesi gerekiyor bu da satışın önemini bir kat daha arttırıyor.
Peki satış stratejileri evrilirken İş Geliştirme ve Pazarlama birimleri neler yapmalı?
Onların işleri daha zor gibi çünkü Covid öncesi zaten tutucu davranan yatırımcıyı Covid sonrası sürece hazırlamaları gerekiyor. Ve bunu seyahat ve yüzyüze görüşme imkanlarının kısıtlı olduğu ortamda yapmak zorunda kalacaklar.
Fuar, seminer veya toplantıların bir müddet daha oldukça az sayıda gerçekleşeceğini öngörürsek İş Geliştirme Yöneticilerinin neler yapabileceğini irdeleyelim.
Öncelikle işimizi dijitale taşımamız gerekiyor, şirketlerin web sayfalarının tasarımı ve içerikleri daha da önem kazanacak çünkü müşterinin sizi web sayfanızdan eskisine göre çok daha iyi anlaması gerekiyor. Ayrıca müşteriler artık internette daha çok vakit geçirmeye başladılar dolayısıyla sektör sayfalarına daha fazla reklam yatırımı yapmanız gerekiyor.
Bunun dışında ulaşılabilir olmalısınız, web den firmanızla ilgilenen bir müşteriye hemen geri dönüş sağlamalısınız. Bu öncelikli olarak iyi hazırlanmış bir e-mail olabilir.
Daha sonrasında diyelim ki ilk teması sağladınız ancak ziyaret etme olanağınız kısıtlı olacaktır, ülkeler iç seyahate müsaade etse bile bir müddet daha dış seyahatlerde kısıtlamalara devam edeceklerdir, bu durumda Covid dönemi iletişim araçlarından faydalanmalısınız.
Zoom, GotoMeeting gibi uygulamaları etkin kullanmanız gerekecektir.
Ve tabii ki iyi bir sunum dosyası, bu ortamlarda paylaşacağınız sunumlar müşteriye kabiliyetlerinizi doğru ve etkin yansıtmalıdır.
Bunlardan sonrası ise müşteriye vereceğiniz güvene bağlıdır. Potansiyel müşteriniz sizin onunla her türlü ortamda, belki de doğru bir deyimle, iyi günde kötü günde yanında olacağınızı hissetmelidir. Bu da sizin ikna kabiliyetinizle doğru orantılıdır.
Unutmayın bu dönemde vereceğiniz sözler ve gerçekleşmeleri size çok uzun süreli işbirliklerinin kapılarını açacaktır.
Haluk Alişan
Altınay Robot Teknolojileri A.Ş.
İş Geliştirme ve Pazarlama Direktörü