Yapay zeka son yıllarda sağlık sektöründe aktif bir şekilde kullanılıyor. Yapılan çalışmalarda önemli ilerlemeler kaydettiği de ortada. Yapay zeka ve sağlık sektörünün bir araya geldiği son çalışma ise Google önderliğinde gerçekleşti. Yapılan çalışmada yapay zeka, kanser teşhisini radyologlardan daha doğru yaptı. Uzmanlar elde edilen sonuçların önemli bir potansiyele sahip olduğu söylüyor.
Dünya Sağlık Örgütüne göre, 2018’de dünyada 627 bin kadın meme kanseri dolayısıyla yaşamını yitirdi. Amerikan Kanser Derneği’ne göre, radyologlar mamogramlarda meme kanserlerinin yaklaşık yüzde 20’sini kaçırıyor. Buradan yola çıkan bilim adamları ve teknoloji uzmanları meme kanserinin daha iyi tespit edilebilmesi adına bir yapay zeka programı geliştirdi.
Bu çalışmalara liderlik eden Google, geçtiğimiz günlerde meme kanserini doktorlardan daha doğru bir şekilde tespit edebilen bir yapay zeka sistemi geliştirdiğini açıkladı. DeepMind, Cancer Research UK Imperial Centre, Northwestern Üniversitesi ve Royal Surrey County Hastanesi ile işbirliği içinde yürütülen çalışma, yakın zamanda Nature dergisinde yayınlandı.
Geliştirilen yapay zeka programı kanseri tespit edebilmek için eğitildi. İngiltere ve ABD’deki kadınlardan on binlerce mamogram kullanarak elde ettiği sonuçlarda insan radyologlardan daha doğru sonuçlar elde edebileceğini gösterdi. Araştırmada görev alan Northwestern Medicine’den Mozziyar Etemadi, bulgularının “meme kanserinin erken saptanması noktasında büyük bir ilerlemeyi temsil ettiğini” söylüyor.
Tam 29 bin kadın incelendi
Bu çalışma, altı doktor tarafından tam 29 bin kadının mamografi filmleri incelenerek yapıldı. Çalışmada önemli bir başarı yakalayan yapay zekanın mamogramları incelemesi sonucunda çıkarttığı sonuçların tek bir doktorun koyduğu teşhislerden daha doğru olduğu da gözlemlendi. Ayrıca yapay zeka tek bir radyolog ile kıyaslandığında hatalı pozitif teşhis oranını yüzde 5,7’den yüzde 1,2’ye, hatalı negatif oranını ise yüzde 9,4’den yüzde 2,7’ye düşürdü. Yapay zekanın hız konusunda da önemli bir avantaj sağlayacağını söylemek mümkün. Mamografi filmlerini birkaç saniyede değerlendirebilen program oldukça fayda sağlayacak gibi gözüküyor.
Sonuç olarak yapay zekanın önemli bir gelişmeye daha imza attığını söyleyebiliriz. Fakat bunu ¨doktorlara artık gerek yok, yapay zeka daha iyi sonuçlar veriyor¨ şeklinde okumak yanlış olur. Çünkü bu çalışma doktorlara yardımcı olacak bir sistem geliştirmek için yapıldı. Yapay zeka, kanser teşhisini radyologlardan daha doğru yapıyor fakat bu sadece tanı. Tanıyı yorumlayıp tedavi tercihini yapacak doktorlara hep ihtiyacımız olacak.