Yunanistan’ın en büyük şehri ve başkenti olan Atina, antik yapıları, mitolojik tanrıları, müzeleri, eğlenceli taverna geceleri ve zengin aktiviteleriyle gezginlerin ilgisini çeken bir yer. Adını savaş tanrıçası Athena’dan alan kent, Eski Yunan Medeniyetinin merkezi olarak biliniyor. 3000 yıl önceye dayanan köklü tarihi ile modern dünyanın ilk izlerini taşıyan şehir, 4 milyon nüfusa sahip.
Adeta bir açık hava müzesini andıran şehirde görülmeye değer pek çok tarihi yapı, tapınak ve meydan bulunur. Zeus Tapınağı, Akropolis, Syntagma Meydanı, Agora ve Lycabettus Dağı bunların başında gelir. Athena, Parthenon, Propylaion gibi önemli tapınakların bulunduğu Akropolis, gezi listenizin başında olmalı. Buraya gittiğinizde mutlaka Akropolis Müzesi’ni de görün. Müzede arkeolojik kalıntılardan oluşan Antik Yunan eserlerini inceleyebilirsiniz. Dünyanın en büyük Antik Yunan koleksiyonunun yer aldığı Arkeoloji Müzesi de görülmeye değer yerlerden. Atina’ya gitmişken bu değerli müzeye uğramayı ihmal etmeyin. Sanata ve tarihe meraklıysanız, Agora Müzesi, Bennaki Müzesi ve Yunan Halk Sanatları Müzesi de gezi listenizde yer alabilir. Şehrin en ünlü meydanı olan Syntagma Meydanı’nda Helenik Dönem’e ait parlamento binasının yanı sıra çeşitli antik yapıları görebilir, Lycabettus Dağı’na çıkıp şehrin muhteşem manzarasına ve eşsiz gün batımına tanıklık edebilirsiniz. Dionysos Tiyatrosu, Plaka, Panathenaiko Olimpik Stadyumu, Monastiraki ve Kolonaki bölgeleri de görülecek yerler listesinde bulunuyor.
Atina’da Yapılacak Şeyler, Görülecek Yerler
Yunanistan’ın başkenti ve aynı zamanda en büyük şehri olan Atina sahip olduğu 3400 yılı aşkın kayıtlı tarihi ile dünyanın en eski medeniyetlerinden birisidir. Kozmopolit ve aynı zamanda modern bir kimliğe sahip olan şehir antik çağlarda çok önemli bir ticaret ve kültür merkeziydi. Bu nedenle şehrin her köşesinde görülmeye değer yerler var. Şehre genel hatları ile baktığınızda gezip görmeye değer üç özel bölge karşınıza çıkıyor. Bu bölgelerden ilki Akropolis’tir. Akropolis tüm Atina’dan görülebilen bir tepenin adıdır. M.Ö. 5. yüzyıla ait tapınakları barındıran çok özel bir bölgedir. Tanrıların oturacağı yerler olarak inşa edilen akropoller arasında en bilineni Akropolis’tir. Şehre 90 metre yükseklikteki bu kayalık alanda görmeye değecek çok özel yerler bulunmaktadır. Kolonika adı verilen bölge ise Atina’nın en lüks bölgesi. Kalburüstü kesim burada yaşıyor ve zamanını bu bölgede geçiriyor. Atina’nın en lüks restoranları, kafeleri, alışveriş merkezleri bu bölgede bulunuyor. Aynı zamanda bölge çerisinde bolca taverna, gece kulübü ve barları barındırıyor. Kısaca Atina’da gece hayatının kalbi Kolonika’da atıyor. Plaka adı verilen bölge ise hem oldukça eski bir yerleşke, hem de en popüler turizm alanlarından birisi. Akropolis’in hemen eteklerinden başlıyor. Bölgede yer alan sokakların çoğu trafiğe kapatılarak gezi alanlarına dönüştürülmüş ve restoranlara, barlara ve kafelere ev sahipliği yapıyor. Atina’ya genel hatları baktığınızda bölgeler bu şekilde.
Atina’da Ne Yenir Ne İçilir?
“Atina’da Ne Yenir Ne İçilir?” Hiç şüphesiz Atina’yı ziyaret eden misafirlerin akıllarında bu soru oluşacaktır. Biliyoruz ki, Yunan mutfağı lezzetleri Türk mutfağıyla oldukça benzerlik taşımaktadır. Hatta çoğu yemek hem malzeme hem isim bakımından birbirine benzer. Bu anlamda Yunanistan’a ziyaretinizde damak tadı konusunda yabancılık çekmezsiniz. Türk Mutfağıyla benzer olan yemeklere örnek vermek gerekirse; moussaka (musakka), keftedes (köfte), homus (humus), bourekidir (börek), fasolada (kuru fasulye) ve dolmades (dolma)’i söyleyebiliriz. Bu lezzetlerin yanı sıra Yunan Mutfağı’nın kendine has yemekleri de var.
Yunan mutfağının birbirinden güzel geleneksel lezzetleri de var. Şiş kebabın domuz ya da koyun etiyle hazırlanmış hali olan Souvlaki, Yunanistan’ın en ünlü et yemeğidir. Yanında bizdeki cacığa benzeyen caciki verilir. Konusu gelmişken Yunanlıların cacık sevdasından söz edebiliriz. Bizimkinden daha az sulu olan caciki sofraların olmazsa olmazıdır. Domuz eti yemiyorsanız, et yemeği sipariş etmeden önce hangi tür etten yapıldığını sormanızda fayda var. Çünkü Atina’da genelde çoğu yemekte domuz eti kullanılıyor. Eğer vejetaryenseniz ve sağlıklı beslenmeye özen gösteriyorsanız, Yunanlıların meşhur Greek Salatası sizin için ideal bir seçim olacaktır. Salatanıza peynir, zeytin, yeşil fasulye gibi malzemeler isteğe bağlı eklenebiliyor. Atina deniz kıyısında yer alması sebebiyle deniz ürünleri bakımından zengindir. Şehirde taze balığın yanı sıra, karides, midye gibi nefis deniz mahsulleri bulunur. Buradaki restoranlarda dondurulmuş ürün kullanılmadığından taptaze lezzetlerin tadını çıkarabilirsiniz. Yunan halkının balık kültürü de Türklere benzer. Hatta balık isimleri bizimkilere çok yakındır. Garides, kalamarika, kefali, barbuni bunlara en güzel örnektir. Atina’nın kendine özgü içkileri de var. Dünyaca bilinen frappe’nin ana vatanı Atina’dır. Bu içkinin doğduğu yere gelmişken güzel bir kafede Frappe içmeyi eksik etmeyin. Yunanistan’ın milli içkisi olan “ouzo” da denemeniz gereken tatlardan. Uzo rakıya benzeyen ama ona göre tadı daha hafif olan bir içki. Gyros, Türk mutfağındaki döneri andıran bir yiyecektir. Bunun tek farkı yoğurtlu olmasıdır. Ayrıca domuz eti ve tavuktan yapılabilir. Dako ise çıtır Girit ekmeği üzerine yunan peyniri feta, domates, kapari ve zeytin konulan Girit’e özgü bir salatadır. Bu nefis atıştırmalık öğle yemeğini hafif geçiştirmek isteyenler için ideal. Bu malzemeleri yeşillik ve acıyla birlikte pitanın arasına koyup yiyenler de var.
Atina’ya ne zaman gitmeli?
Şehirde pek çok tarihi yapı ve görülecek yer olduğundan seyahat için şehri rahatça gezebileceğiniz bir dönemi tercih etmelisiniz. Bu durumda Atina’ya ne zaman gidilir sorusunun yanıtı, havaların iyi olduğu sonbahar ve ilkbahar ayları gezi için ideal bir zaman olacaktır. Nisan-Haziran arası ile Eylül, Ekim ayları Atina’ya gitmek için en uygun dönemlerdir. Yaz döneminde sıcaklardan ötürü uzun süre gezemeyebilirsiniz. Ayrıca turistler daha çok yaz aylarını tercih ettiğinden bu dönem hem şehir kalabalıklaşır, hem fiyatlar yüksek olur. Şehirde yıl boyu pek çok festival gerçekleşmektedir. Atina Video Sanat Festivali, Atina Dionysos Şarap Festivali, Rock Wave Festival, Moda Festivali, Atina Tango festivali ve Film festivali bunlardan birkaçıdır. Genelde çoğu etkinlik ilkbahar-yaz ve sonbahar aylarında gerçekleşir. Bu dönemde şehir daha renkli ve hareketli olur. Sanata meraklıysanız, seyahatinizi mayıs ayına denk getirip şehri ziyaretinizde Atina Video Sanat Festivali’ne de katılabilirsiniz.