Bilim insanları, volkanların tahmin edilmesi zor olan aktivitelerini öngörebilmek için droneların kullanılmasını içeren yeni bir plan geliştirdi. Bu plana göre uzak bölgelerde yer alan volkanların aktiviteleri drone kullanılarak incelenecek.
Yapılacak olan çalışmalar sayesinde bilim insanları, gelecek volkan patlamalarının öngörülebilmesi için önemli veriler toplayacak ve küresel karbon döngüsüne olan etkileri inceleyecek.
Papua Yeni Gine’deki yaklaşık 6 kilometre çapındaki Manam volkanını inceleyen ABOVE programındaki bilim insanları, modifiye edilmiş uzun menzilli drone kullanarak volkandan çıkan gazları ölçümlüyor. Bu volkan dünya üzerindeki en büyük karbon sülfür salınımı yapan doğal yapılar arasında yer alıyor. Sülfür dioksitin karbondioksite olan oranı ise magmanın nerede bulunduğunu ölçmeyi sağlıyor.
Manam volkanı hem 2004’te hem de 2006’da patlamış ve adada büyük sıkıntılara neden olmuştu. Patlama sonucu tarım ürünleri ve içme suları büyük hasar almıştı. Bu bölgeden örnek toplamak imkânsız olsa da dronelar ile bu sorun çözülebiliyor.
Yapılacak olan çalışma aynı zamanda volkanik salınımların karbon seviyesindeki etkisini gözlemlemeye de yardımcı olacak. Atmosferdeki artan karbondioksit miktarı nedeniyle gelecekte volkanik aktiviteleri tahmin etmek daha da zor hale gelecek.