Altınay Teknoloji Grubu Koordinatörü Lütfi Okay, katıldığı ST Endüstri Radyo’da şirketin 2019 yılı değerlendirmesini yaparak önemli açıklamalarda bulundu.
2019 yılının Altınay Teknoloji Grubu için önemli ve özel bir yıl olduğunu belirten Okay, şirketin 25. Kuruluş yıldönümleri ve çeyrek yüzyıldır ülke teknolojisine katıda bulunduğunu olduğunu söyledi. İleri teknolojiyi içeren projelere imza atmanın öncelikli hedefleri arasında olduğunu söyleyen Okay; “2019 yılında da endüstriyel robotik, enerji depolama ve bunların yönetimi, kara ve hava araçları için otonom teknolojiler, temel kontrol Ar-Ge ve genel ürün geliştirme projelerimizi devam ettirdik. Teknolojiyi kullanan değil, üreten bir Türkiye var etmek için nitelikli ve her geçen gün büyüyen insan kaynağımızla profesyonel bir iş ekosistemi kurmak için çalışmaya devam ediyoruz. Şunu biliyoruz ki bugün ve gelecekte teknolojiye egemen olan toplumlar bu bilgiyi teknoloji ürününe dönüştürme ve sanayileştirme başarısıyla ülkenin refahını yükseltecek, sürdürülebilir büyümenin sağladığı güç ile de dünyada söz sahibi olacaklardır. Altınay Teknoloji Grubu da bünyesindeki tüm şirketlerindeki çalışmalarını Türkiye’nin gelişmiş ülkeler arasında yer alması hedefine katkı sağlama vizyonu ile geliştirmeyi sürdürüyor” dedi.
Robot ve bilimde millileşmenin önemine vurgu yapan Okay, bu teknolojilerin sanayileştiği ülkelerde, rekabet öncesi işbirliklerinin ve milli üretimin ön planda olduğunu sözlerine ekledi. Robotların gelecekte insanların yerini almasıyla ilgili Okay; “Uluslararası Robot Federasyonu her sene sektör hakkında belli çalışma ve analizler yayınlanıyor. Federasyonun yayınladığı istatistiklere bakıldığında bu teknolojiyi sanayileştiren ülkelerdeki robot sayıları artış gösteriyor. Ancak burada istihdam konusunda da herhangi bir azalma görülmüyor. İşsizlik oranında ciddi bir oynama söz konusu değil. Yine Uluslararası Robot Federasyonu’nun yayınladığı verilere göre bugün dünyada gelişmiş olarak adlandırdığımız ülkelerde her 10 bin çalışan işçi başına düşen dünya robot ortalaması 99 iken Türkiye’de bu rakam 30. Bu noktadan hareketle bu ortalamaya yetişmemiz gerekiyor. Bunun için de biraz daha yolumuz var” dedi.
Türkiye’nin teknolojiye dayalı sanayi ülkesine dönüşmesi için her türlü disiplini içeren topyekûn bir yaklaşım geretiğini dile getiren Okay, ayrıca dünyadaki robot teknolojisinin endüstri 4.0 ve dijitalleşme kavramlarında evrilere geliştirildiğini söyledi. Yapay zeka ile dijitalleşmenin önemine değinen Okay, makine öğrenmesi daha otonom ve mobil olabilen teknolojilerin alt yapısını oluşturacağına dikkat çekti.
Röportajın devamına aşağıdaki linkten ulaşabilirsiniz;