Brezilya’nın en büyük ikinci kenti olan Rio De Janeiro, genellikle Brezilya’nın başkenti olarak bilinir ancak Rio De Janeiro sadece bulunduğu eyaletin başkentidir. Brezilya’nın resmi dili Portekizce olduğundan Rio De Janeiro’da en çok konuşulan dil de Portekizce’dir. Güncel verilere göre Brezilya’nın nüfusu 172.600.000’dir. Rio de Janerio’nun nüfusu da 6.136.652’dur. Brezilya denince akla gelen ilk şeyler Rio Karnavalı, Amazon Nehri, Tropikal Yağmur Ormanları, kahve ve muz üretimi, futbol, Iguazu Şelalesi, şekerkamışı üretimi ve ihracatıdır. Brezilya Rio De Janeiro muhteşem doğası, tarihi ve kültürüyle birlikte önemli organizasyonlara ev sahipliği yapar. Rio’nun dünyaca ünlü karnavalı Rio Karnavalı’nın da etkisi vardır ki karnaval zamanında ziyaretçi ve turistlerce dolup taşan Rio De Janeiro sokaklarında rengârenk görüntüler sergilenir. Karnaval tüm dünya tarafından ilgiyle takip edilmektedir. The Rock in Rio For a Better World Festivali ve Uluslararası Film Festivali Rio-Cine şehirde düzenlenen diğer önemli organizasyonlardır. Brezilya’nın sahip olduğu birçok kültürel, tarihi ve doğal değer bulunur. Bu nedenle bu organizasyonlar dışında da yılın her döneminde birçok turist tarafından ziyaret edilir. Ziyaret edilebilecek yerlerin başında Roraima Dağı, Iguazú Şelalesi, Tanguá Park, Curitiba Botanik Bahçesi, Jalapao State Park, Amazon Yağmur Ormanları, Oscar Niemeyer Müzesi, Gruta do Lago Azul, Fernando de Noronha, Chapada Diamantina National Park ve tabiki Corcovado Dağı’nda bulunan Kurtarıcı İsa heykeli gelir.
Rio De Janeiro’da Ne Yenir?
Rio de Janeiro’ya gidenlerin en şanslı olduğu nokta muhteşem yöresel yemeklere ve hiçbir yerde tadına varamayacağınız kokteyllere sahip Brezilya mutfağı olsa gerek. Brezilya’nın ruhunu en iyi yansıtan şehirlerden biri olan Rio de Janeiro’ya gittiğiniz de nelerin tanıda bakmadan dönmeyeceğinizi bilmiyorsanız bu yazıyı mutlaka okumalısınız. Brezilya mutfağının sunduğu lezzetleri bilmeyen hemen hemen herkesi yanıltan Rio de Janeiro soslu tavuk ikilisidir. Brezilya mutfağı tabiki bu ikiliden ibaret değil. Böyle düşünüyorsanız kesinlikle yanılıyorsunuz.
Cafezinho: Brezilya denince ilk akla gelen içecek olan kahveden başlayalım. Yalnız kahve tanımınızı bir kenara bırakıp kahveyi yeniden tanımlamanız gerekebilir. Brezilya’ya kadar gidip de bir kahve içmeden dönmeyi aklınızdan bile geçirmeyin zira Cafezinho küçük fincanlarda birkaç yudumda tüketebileceğiniz ancak tadı gün boyu damağınızdan eksilmeyecek keskin bir kahve. Nerede içeceğinizi de hiç merak etmeyin çünkü Cafezinho’yu hemen hemen her sokakta bulabilirsiniz.
Meyve Barı: Rio de Janeiro’nun sokaklarında İstanbul’daki Galata semtinde sıkça rastlanan meyve barlarını bulabilirsiniz. Her çeşit tropik meyvenin suyunun satıldığı küçük dükkânlarda tercihinize göre karışımlar yapılabiliyor.
Churrascarias:Brezilya mutfağı söz konusuysa hayal gücünüzü serbest bırakabilirsiniz. Churrascarias adı verilen ve odun ateşinde yavaş yavaş pişirilerek etin en lezzetli halini alan Brezilya’ya özgü bir et yemeği. Eğer etinizi sosla yemeyi tercih ederseniz de avokado sosundan Hindistan cevizi sosuna kadar alternatif birçok sos da yemeğin yanında sunuluyor. Churrascarias aynı zamanda bu yemeği yapan birçok restoranın da adını taşıyor. Rio de Janeiro’nun hemen hemen her sokağında bir Churrascarias restoranı bulabilirsiniz. Churrascarias adının geçtiği restoranlara gittiğinizde odun ateşinde pişirilen bu etler sıcak sıcak masalara servis ediliyor. Üstelik bu restoranlarda porsiyonlar da oldukça büyük olduğundan doymamanız neredeyse imkânsız diyebiliriz.
Feijoada: Brezilya’nın belki de en çok tanınan hatta Brezilya’nın ulusal yemeği olarak kabul edilen Feijoada, bir et yemeğidir. Barbunya fasulyesiyle pişirilen etlerde, fasulye çok da keskin olmayan bir tat bırakıyor. Genellikle sebze ve pilavla servis edilen Feijoada ’ya en çok yakışan lezzetler de lahana ve pirinç pilavıdır. Feijoada’nın servisinde dikkat çeken bir diğer unsur da limon, biber ve portakal üçlüsünün etin üstünde yer almasıdır. Türk mutfağında bir eşi bulunacaksa Feijoada için bir çeşit yahni diyebiliriz.
Bolinho de Bacalhau: Bolinho de Bacalhau esasen Portekiz mutfağına özgü bir lezzet ancak Portekizlilerin yüzyıllar önce Brezilya’da koloni kurduğu ve bu nedenle Brezilya kültürünün temelinde Portekiz kültürünün yattığı düşünülürse Bolinho de Bacalhau, Brezilya’nın lezzetlerinden biri sayılabilir. Portekiz mutfağından çıkan bir meze olan Bolinho de Bacalhau, balık yemeğidir. Balıketinin köfte kıvamı verilerek minik toplar haline getirilmesiyle yapılıyor. Mutlaka denenmesi gereken bu lezzeti balığı restoranlarında bulmak mümkündür.
Ne Zaman Gidilir?
Brezilya’nın genelinde tropik iklim hâkim olduğu için Brezilya’nın dağlık arazilerinin genele göre daha soğuk olmasıyla birlikte kış aylarında sıcaklık kıyı bölgelerinde ortalama 20 derece olmaktadır. Brezilya’nın hemen hemen her bölgesinde ortalama sıcaklık 20 dereceden yüksektir. Bunun nedeni de deniz seviyesine yakın alanların fazla olmasıdır.
Brezilya’nın kuzeydoğu kıyılarının en soğuk olduğu aylar, Mayıs ve Ekim ayları arasındadır. Doğu ve kuzeydoğu bölgeleri de sıcak olmaktadır. Yaz aylarında da tropikal iklimin etkisiyle nemli ve sıcak hava yaygındır. Yaz aylarının en yüksek sıcaklıkları 38 dereceyle 40 derece arasında kuzeydoğu bölgelerinin alçak alanlarında görülür.
Neler Yapılır?
Brezilya’nın Güney Atlantik kıyılarına konumlanmış şehri Rio de Janeiro, ülkenin en ünlü ve en kalabalık şehridir. Aynı zamanda da Brezilya’nın Sao Paulo’dan sonra ikinci büyük şehridir. Rio de Janeiro, dünyanın dört bir yanından gelen turistler tarafından da büyük ilgi görüyor. Doğası, kültürü, tarihi, eğlence hayatı, dünyaca ünlü organizasyonları, plajları ve daha birçok özelliğiyle dünyanın en çok turist çeken şehirlerinden biri olan Rio de Janeiro’da gezilecek muhteşem yerler ve yapılacak birçok aktivite var.