Bütün gün masa başında ve bilgisayar karşısında oturmayı gerektiren bir iş sahibiyseniz, masa başından çok uzaklaşmadan ufak hareketler yaparak omurganızdaki yükü azaltmanız ve kas esnekliğinizi korumanız mümkün.
1- Oturma süresini bir saat ile sınırlandırın
Sandalyeniz ne kadar ergonomik, masanız ne kadar rahat olursa olsun her bir saatin sonunda mutlaka ayağa kalkıp omurganızı normal pozisyonuna getirin. Oturmak, omurgaya ayakta durmaktan çok daha fazla yük bindirir.
2- Boyun ve bel çukuru ile sırt ve kalça çıkıntılarının açısını koruyun
Omurgamız; boyun ve bel kısmında çukur, sırt ve kalça kısmında ise çıkıntı yapacak şekilde tasarlanmıştır. İdeal olan bu pozisyon bozulduğunda omurgada yaralanmalar ve şekil bozuklukları meydana gelir. Bu şekil bozuklukları kendini boyun ya da bel ağrısı olarak gösterir. Çok kısa bir zaman sonra da kalıcı olmaya ve ilerlemeye başlar.
Bu gibi durumlardan kaçınmak için otururken bile çukur ve çıkıntıların açısını korumaya dikkat etmelisiniz. Göğsünüzü masaya yaklaştırmayın, arkanıza yaslanın ve başınızı dik tutun. Doğru duruş için ayaklarınızın altına bacaklarınızla vücudunuz arasındaki açıyı mümkün olduğunca 90 dereceye yaklaştıran bir yükselti koymanız da faydalı olacaktır.
3- Esneme hareketlerini ihmal etmeyin
Uzun süre hareketsiz kalan kasların esneklikleri kaybolur ve boyları kısalır. Bunun sonucunda da yataktan kalkar kalkmaz, güne ağrıyla başlarsınız. Bunu engellemek için güne esneme hareketleri ile başlayın. İş yerinizde de her ayağa kalktığınızda ya da otururken; kollarınızı, bacaklarınızı ve sırtınızı mümkün olduğunca esnetin.
4- Cep telefonuna ve bilgisayara boyun eğmeyin
Boynumuz ancak dik durduğu zaman başımızın ağırlığını dengeli biçimde taşıyabilir. Başınızı öne doğru eğdikçe boynunuza yaptığı ağırlık artar. Bu nedenle cep telefonunuzu göz hizanıza kadar kaldırın. Bilgisayar ekranını da gerekirse altına bir yükselti koyarak yüz hizasına getirin.
5- Omuzlardaki yükü azaltın
Hareketsizlik nedeniyle mesai anında, mesai bitiminde ve hatta hiçbir şey yapmıyorken bile omuzlarınızda tonlarca ağırlık varmış gibi hissedebilirsiniz. Hareketsizlik, kasların uzayıp kısalma ve gerilip gevşeme yeteneklerini köreltir. Hareketsizliğe stresin ve gerginliğin de eklenmesiyle birlikte kaslar gevşemeyi unutabilir. Ayağa kalkın, bacaklarınızı hafifçe aralayın. Parmak uçlarınızda yükselirken, kollarınızı yukarı doğru kaldırın ve uzanabildiğiniz kadar uzanın. İçinizden yavaşça 10’a kadar sayarak bu şekilde durduktan sonra, birden bire ayak tabanlarınızın üstüne inin ve kollarınızı bırakın.