Kayseri Türkiye’nin kültür, bilim, sanat ve turizm merkezlerinden biridir. Tarihin en eski zamanlarından beri birçok uygarlığa ev sahipliği yapmış ve her dönemde önemini korumuştur. Dünyanın en eski şehirleri arasında yer alan Kayseri’nin en eski adı Mazaka’dır, Roma devrine kadar bu isim devam etmiştir. Roma devrinde şehre imparator şehri anlamında Kaisareia adı verilmiştir. Bu isim Araplarca Kaysariya şeklinde kullanılmıştır. Türkler Anadolu’yu fethettikten sonra kente Kayseriye adını vermişler ve bu isim, Cumhuriyet dönemiyle birlikte Kayseri şeklini almıştır. Kayseri her köşesi farklı uygarlıkların kalıntılarının bulunduğu Anadolu’nun en köklü ve en eski yerleşim yerlerinden biridir.
Kayseri şehrinin birçok yerinde bozkır iklimi özellikleri vardır. Yazlar sıcak ve kurak, kışlar soğuk ve kar yağışlıdır. Yüksek yerlerde ise yayla iklimi görülmektedir. İlin en önemli ve en yüksek dağı 3.916 metre yüksekliğindeki Erciyes Dağıdır. Erciyes Dağı, göğsünde ve eteklerinde birçok tali volkan tepelerinin bulunduğu sönmüş bir küme volkandır. Dağcılık sporu ve kış turizmi açısından çok önemlidir.
Kayseri gerek iş için gerekse turizm amaçlı her yıl binlerce insanın uğrak noktasıdır. Kayseri’de turizm faaliyetleri her geçen gün artmaktadır. Bununla birlikte Kayseri’de konaklama seçenekleri de önemli ölçüde gelişmektedir. Kayseri’de nerede kalınır sorusu hepimizin aklını kurcalayabilir. Ancak şehirde gerçekten her bütçeye göre oldukça konforlu konaklama seçenekleri bulunmaktadır. Her sene çok ilgi gören Kayseri otelleri çoğunlukla şehir merkezindedir. Kış turizminde ise Erciyes otelleri ön plana çıkmaktadır. Kış aylarında doluluk oranları yüksek olan Erciyes otelleri unutulmaz bir kış tatili için konforlu konaklama seçenekleri sunmaktadır. İş gezilerinde ise havalimanı yakınındaki oteller oldukça lüks ve konforludur. Siz de hemen Kayseri’yi keşfe çıkın muhteşem Kayseri mutfağından tarihi eserlere pek çok güzelliği yerinde görün.
Kayseri’de Gezilecek Yerler
Kayseri, 6 bin yıl öncesine dayanan köklü geçmişiyle Türkiye‘nin tarihi yapılar bakımından en zengin ve korunmuş yerleşim yerlerindendir. Bu göz alıcı şehir, doğal güzellikleri ve çoğu Selçuklu zamanından kalan tarihi yapılarıyla harika bir görünüme sahiptir. Bu zengin yapısının yanı sıra birbirinden nefis tatlar barındıran mutfak kültürüyle de tanınan Kayseri, hem akıllarda hem de damaklarda hoş tat bırakabilen bir şehir olma özelliği taşımaktadır. Bu yazımızda Kayseri’de gezilecek yerleri sizler için derledik. Kayseri’ye gittiğinizde mutlaka Kayseri’de gezilecek yerler tavsiyelerimizi dikkate almalısınız.
Kayseri’de gezilecek yerler listemizde bulunan ve Kayseri’nin sembolü haline gelen Erciyes, artık kayak turizmi ile de ön plana çıkmış durumda. Biraz daha mütevazi ve ekonomik bir kayak tatili isterseniz Erciyes’e gelebilirsiniz. Kış aylarında bir Kayseri ziyaretiniz olacaksa günübirlik bile gidip gelmeniz mümkündür.
Kayseri Kalesi geçmişte saldırılara ve işgallere karşı tedbir almak amacıyla inşa edilen şehirdeki en önemli yapıdır. Bugünkü Kayseri’nin ilk yerleşim yerlerini içine alan kale ve surlar geniş bir alana yayılmıştır. Kayseri surları hakkında ilk bilgi Roma İmparatoru III.Gordianus zamanına ait olan sikkelerde yer almaktadır. Bu bilgilere göre surlar, ilk olarak III. Yüzyıl ortalarında inşa edilmiştir. Kayseri Kalesi, iç ve dış kale olmak üzere iki bölümden oluşmaktadır. Yamuk bir dikdörtgen biçimindeki iç kale, dış kalenin kuzey surlarına bitişik olarak inşa edilmiştir. Tarihte bir yolculuğa çıkmak için mutlaka ziyaret etmelisiniz.
Alaaddin Keykubat’ın hanımı Hunat Hatun tarafından yaptırılan külliye, bugün hediyelik eşya satan esnaflar tarafından biraz amacından sapmış şekilde kullanılmaktadır. Külliye’nin yanında bulunan cami ise Selçuklular’dan günümüze kalmış en büyük camilerden birisidir. Yine de Kayseri gezinizde burası duraklarınızdan birisi olmalıdır.
Kayseri’de gezilecek yerlerden bir diğeri ise Kayseri Arkeoloji Müzesidir. Çok fazla büyük olmasa da içerisindeki eserler oldukça etkileyicidir. Kayseri’nin geçmişi hakkında biraz bilgi sahibi olmuşsanız gezinizi müze ziyareti ile sonlandırıp bilgilerinizi pekiştirebilirsiniz.
Kayseri’de gezilecek yerler listemize Ali Dağı Yer Altı Şehri ile başlıyoruz.Yeni keşfedilmiş ve henüz tamamı ziyarete açılmamış yerlerden birisidir. Hıristiyanlığın yasaklandığı dönemlerde Hıristiyanlar’ın yaşamak için dağı kazarak inşa ettiği bu şehir, insanların neler yaşadığını, isterlerse neler yapabildiklerini görmek için kesinlikle görülmesi gereken yerlerden birisidir. Gittiğinizde sizi oldukça zor bir gezi beklemektedir. Kimi zaman çömelerek, kimi zamanda su üzerinde botla bile gezebilirsiniz şehri.
Mimarideki eşsiz yeteneği ülke sınırlarını aşan Mimar Sinan, şehrin yetiştirdiği en önemli isimlerdendir. Kayseri’nin Ağırnas kasabasında doğan ve 22 yaşına kadar burada yaşayan Mimar Sinan’ın doğup büyüdüğü ev, günümüzde müzeye dönüştürülerek ziyarete açılmış. Kesme taştan yapılan Mimar Sinan Evi, içerisindeki taş oymalar, kemerler ve nişlerin yanı sıra tüf zeminin oyulması ile oluşturulan alt bölümüyle de göz alıyor.
Kayseri’de Ne Yenir?
Yöresel Türk yemekleri denildiğinde akla gelen lezzetlerin içlerinden biri mutlaka Kayseri mutfağından çıkmıştır. Kayseri mutfağı ağırlıklı olarak unlu ve etli yemeklerden oluşmaktadır. Mantı ise Kayseri’nin en gözde yemeklerindendir. Ayrıca yapılan araştırmalara göre 30 küsur çeşit mantı vardır ancak en yaygın olanı herkesin bildiği etli mantıdır. Kayseri pastırması ve sucuğunu da unutmak olmaz tabi. Bu lezzetleri tatmak için mutlaka Kayseri’ye gitmelisiniz. Öyle ki yemek yemeyi seviyorsanız Kayseri günübirlik turların bile adresi olabilir.
Türkiye’nin hemen her şehrinde olduğu gibi Kayseri ilinin de kendine has yöresel lezzetleri bulunmaktadır. Sebze yemeğinden et yemeğine, salata çeşitlerinden tatlılarına kadar Kayseri, kendini diğer şehirlerden ayırmaktadır. İç Anadolu Bölgesi’nde bulunan Kayseri ili, bulunduğu coğrafi şartlardan dolayı oldukça zengin bir mutfak kültürüne sahiptir. Kayseri iline özgü birçok meşhur yemek, içecek, hamur işi ve tatlılar vardır. Bu sebepte Kayseri’de ne yenir ne içilir sorusunun cevabı uzar gider. Ama Kayseri denince akla ilk gelen yöresel lezzetler Kayseri mantısı, Kayseri pastırması, Kayseri sucuğu vb.dir.