Günlerimizi evde izole olarak geçiriyor ve içinde bulunduğumuz durumu toplum olarak en iyi şekilde atlatmaya çalıyoruz. Bu dönemde bedensel sağlığımız kadar zihinsel sağlığımız da önem taşıyor. İzolasyon günlerinizi zihinsel olarak iyi geçirmenin yolları ise:
1 – Zihninize iyi bakmak neden önemli?
İçinde bulunduğumuz bu zorlu günlerde ilk olarak kendimizi ve çevremizi korumak adına evde kalıyoruz. İzole geçirdiğimiz bu süre boyunca bedensel sağlığınız kadar zihinsel sağlığınıza da iyi bakmanız önem taşıyor. Ohio State Üniversitesi’nde, medikal öğrencilerin kan testleri incelenmiş ve bu öğrencilerin stresli oldukları dönemlerde virüslerle savaşan hücrelerin daha az aktif olduğu gözlemlenmiş. Stresinizi kontrol altında tutup, zihinsel sağlığınıza iyi baktığınız zaman ise tam tersi bir durum gözlemleniyor. Bağışıklık sisteminiz daha düzenli çalışıyor ve daha güçlü oluyor. Bu bize zihinsel sağlığın önemini bir kez daha gösteriyor. Peki bu dönemde zihinsel sağlığımıza iyi bakmak için neler yapabiliriz?
2 – Online buluşmalar düzenleyin
Ruhumuza en iyi gelen şeylerden biri de sosyal destek almak, paylaşımda bulunmak. İzole yaşadığımız bu günlerde internet bu konuda yardımınıza yetişebilir. Birbirinizin fiziken yanında olup destek olamayabilirsiniz ama sabah kahvesini bilgisayar başında, karşılıklı görüntülü bir konuşmayla paylaşmak da bağ kurmanızı sağlar. Beraber olmamak sosyal bağ kurmanıza engel olmasın. Üstelik şu sıralar hepimizin bol bol vakti var, yetişeceğimiz bir yer yok, acelemiz yok, sakince kafamız dağılmadan birlikte online geçirdiğimiz zamanların keyfini çıkarabiliriz. Araştırmalar; destekçi, derin, özel ve kişisel sosyal ilişkilerin online olarak da yürütülebileceğini gösteriyor. Örneğin; Carnegie Mellon Üniversitesi’nde yapılan bir araştırma üniversite öğrencilerinin online iletişim kurmayı düzenli kişisel bir ilişki kurmak konusunda en önemli desteklerden biri olarak raporladığını gösteriyor.
3 – Kendinize evde ‘flow’ anları yaratın
Literatürde, ‘flow’ yani akışta olma hali, zihinsel olarak tamamen odaklı ve aktif olmak durumu olarak tanımlanıyor. Yüksek bir iyi oluş seviyesi için flow anları yaşamak da önemli bir rol oynuyor. Sanatsal aktiviteler, el işi aktiviteleri de bu hissi yaratan davranışların başında geliyor. Flow anını yaşadıkça rahatlıyor ve stresinizden uzaklaşıyorsunuz. British Journal of Occupational Therapy de yayınlanan bir makaleye göre, kanser hastaları flow yaratan sanatsal aktivitelerde bulunmanın onları zorlayıcı düşüncelerden uzaklaştırıp, kıymetli tecrübeler yaşatarak, pozitif bir yolculuğa çıkmalarını sağladığını raporlamış. Siz de evde kaldığınız bu sürede sizin için flow hissi yaratacak aktivitelere yönelin. Her türlü sanatsal aktivite, el işi aktivitesi bu hissi yaratabilir. Seçenek bol, seçim sizin!
4 – Yaklaşımınızı gözden geçirin
Psikolojideki en temel yaklaşımlardan biri: duygularımızın düşüncelerimizin, davranışlarımızın her zaman etkileşim halinde olduğudur. Bir durumu algılama biçiminiz o durumun sizde yaratacağı duyguyu da etkiler. İçinde bulunduğumuz durumu değiştiremeyiz belki ama durumun bizi nasıl etkileyeceği bizim sergileyeceğimiz yaklaşıma göre değişiklik gösterebilir. İçinize dönün, sakinliğin, bir yere yetişmek zorunda olmamanın olumlu yanlarını görmeye çalışın. Her zaman dışarıda, her zaman bir koşturma içinde olmaya gerek yoktur belki de…
5 – Gönüllülük davranışlarında bulunun
Gönüllülük davranışlarında bulunmak, yardımlaşma etkinliklerine dahil olmak hem duygusal hem fiziksel faydalara sahip. Washington Üniversitesi’ nde yapılan bir araştırmada gönüllülük programına katılan genç yetişkinler incelenmiş. Yapılan ölçümlerde bireyler; esneklik, dirençlilik, hafıza gibi konularda gelişim gösterirken, depresyon seviyelerinde de ciddi bir düşüş gözlemlenmiş. Gönüllülük aktivitelerinin faydaları bununla da kalmıyor. Jama Pediatrics dergisinde yayınlanan bir makale, gönüllü davranışlarında bulunan gençlerin sağlık seviyelerinde ciddi bir artış olduğunu raporlamış. Evde olduğumuz bu günlerde internetten faydalanarak yardımlaşmak da mümkün. Örneğin, internetin gücüne gençler kadar hakim olmayan yaşlılara uzaktan da destek verebilirsiniz. Online market alıverişlerini onlar için yapıp, kapılarına teslim ettirebilirsiniz. Apartmanınızda kronik hastalığa sahip, risk grubunda olan bireyler olabilir, aynı şekilde onlara da yardım eli uzatabilirsiniz. Mesela biten ilaçlarını evlerine teslim ettirebilirsiniz. Son olarak; az tüketerek, etrafınızdakileri de düşünerek bir yardımlaşma davranışında bulunabilirsiniz.
Kaynak: Uzman Pozitif Psikolog Hazal Aktan