Enerjisa Dağıtım Şirketleri’nden Başkent Elektrik Dağıtım A.Ş. Elektrik Dağıtım Hizmetleri Derneği’nin (ELDER) koordinatörlüğünde ilerleyen Kimyasal Enerji Depolama Projesi’ne (KEDEP), Altınay Teknoloji Grubu bünyesinde bulunan Altınay Elektromobilite A.Ş. ile birlikte katıldı. Trafo yatırımının yapılamadığı bölgelerde enerji depolama üniteleriyle küçük ölçekli enerji adaları oluşturulması planlanan projede, 100 haneye kadar besleme gücündeki iki ayrı bataryanın önümüzdeki mart ayında Gazi Teknoparktaki mikro şebekeye kurulumu tamamlanacak.
Enerjisa Dağıtım Şirketleri’nden Başkent Elektrik Dağıtım A.Ş. (Başkent EDAŞ), Türkiye elektrik dağıtım sektöründe depolama alanında yapılan ilk ve en kapsamlı proje olan Kimyasal Enerji Depolama Projesi’ne (KEDEP), katılan ilk elektrik dağıtım şirketlerinden biri oldu.
Ağustos 2018’de başlatılan ve Elektrik Dağıtım Hizmetleri Derneği’nin (ELDER) koordinatörlüğünde yürütülen projeye, Başkent EDAŞ Altınay Teknoloji Grubu şirketlerinden Altınay Elektromobilite A.Ş. ile birlikte girdi.
İki şirketin ortak yürüteceği çalışmalarla, çeşitli senaryoları test etmek için lityum-iyon bazlı enerji depolama ünitelerinin kurulumlarını gerçekleştirilecek.
Geçtiğimiz ay içinde Altınay Batarya Çözümleri ile ölçeklenebilir enerji depolama sistemi geliştirilmesi ve üretilmesi anlaşmasına imza atan Başkent EDAŞ, KEDEP projesi kapsamında geliştireceği ölçeklenebilir depolama sistemi ile mikro şebekelerde enerji depolama uygulamasını inceleyecek.
Yaklaşık 4.3 milyon TL bütçeye sahip olan proje dahilinde, 100 haneye kadar besleme gücündeki 105 kWh ve 315 kWh gücünde iki ayrı batarya çözümü üretilecek ve Mart 2021 tarihi itibariyle Gazi Teknopark bünyesinde yer alan mikro şebeke kurulumu tamamlanacak.
‘’ Yerli mühendislik kaynakları ile enerji depolama çözümleri sunuyoruz ‘’
Altınay Teknoloji Grubu Kurucu Ortağı Can Bayar konu ile ilgili olarak: ‘’Altınay Elektromobilite olarak 10 yılı aşkın bir süredir, Tamamen yerli mühendislik kaynağı ile kendi geliştirdiğimiz lityum iyon teknolojisine sahip enerji depolama çözümlerini yerli ve yabancı pazarda birçok araç üreticisinin kullanımına sunuyoruz. Bu kez, Enerjisa Başkent EDAŞ ile enerji depolama çözümlerinde ortak bir Ar-Ge projesini hayata geçireceğiz ve bundan dolayı çok mutluyuz. Projede öncelikli amaç, trafo yatırımının elverişli olmadığı bölgelere enerji taşımak. Bununla birlikte az haneli köyler, dönemsel sulama yapılan tarım alanları, şantiyeler ve elektrikli şarj istasyonları için kısa ve orta vadeli çözüm olacak enerji havuzları da projenin odak noktası olarak gösterilebilir‘’ dedi.