Yanlış nefes alışkanlıklarını çocuk yaşlarda öğreniyor ve hepimiz bilinçsiz bir şekilde, otomatik olarak, iyi hissetmek, rahatlamak, yorgunluğumuzu gidermek için nefesimizi kontrol ediyor ve solunum sistemimize müdahale ediyoruz. Bu müdahale belki psikolojik olarak işe yarıyor ama solunum kimyamızın dengesini bozduğu için ciddi sağlık problemlerine de neden oluyor.
“Yanlış alışkanlıklarla yaşam enerjimizi sabote ediyoruz”
Günde milyarlarca defa nefes alıp veriyoruz. Ve birçok kişi gün içinde nefesini milyonlarca defa çarpıtıyor, tutuyor, limitliyor… Nefesimizi her çarpıttığımızda önce zihnimizde, sonra enerji bedenimizde bir tıkanma, arıza oluyor. İçimize girmesi gereken yaşam enerjisini sabote ederek yol açtığımız bu tıkanıklık da negatif düşüncelerin, duyguların, fiziksel problemlerin oluşmasına zemin hazırlıyor ve bunun sonucunda da hastalıklar başlıyor.
Bedenimizdeki organların kusursuz çalışması için ihtiyaç duyduğumuz yaşam enerjisini, bir nevi benzini, onlara ulaştırmamız şart. Bedenimizin yaşaması ve fonksiyonlarına devam edebilmesi için önce ihtiyacımız olan şey ise en doğal haliyle nefes…
“Nefes alışkanlıklarında sık rastlanan problemlerden biri de aşırı nefes alma alışkanlığı’’.
Birçok insan nefesi psikoljisini manipüle etmek için kullanıyor. İyi hissetmek, konsantre olmak, rahatlamak için her derin nefes aldığımızda hipokapni dediğimiz solunum alkolozu durumunun içine giriyoruz ki, bu da 200’den fazla hastalığın altında yatan sebep…
Birçok insanın zannettiği gibi az nefes aldığımız için değil aşırı nefes aldığımız için, nefesimizi kontrol edemediğimiz zaman değil aksine aşırı kontrol ettiğimiz zaman, bedenimize güvenmeyip, nefes alış verişlerimizi değiştirdiğimiz zaman yanlış yapıyoruz.
Teslimiyeti öğrenmemiz gerekiyor
TESLİMİYET büyük bir kelime biliyorum, fiziksel, duygusal, ruhsal, her seviyede çalışma gerektiriyor ama hepimizin sağlıklı olmak istiyorsak teslimiyeti öğrenmemiz gerekiyor. Bedenimize izin vermeyi, bedenimize nefes alma konusunda güvenmeyi öğrenmemiz gerekiyor.
Unutmayalım, en doğru nefes bizim müdahale etmediğimiz, solunum sistemimizin otomatik olarak, kendiliğinden çalıştığı sistemdir.