İş yaşamınızda motivasyonunuzu ve başarınızı güçlendirmek için atacağınız küçük adımlar, günlük rutininize yeni bir soluk getirebilir
İş hayatıyla uzun süredir içli dışlısınız. Sabah mesainiz başladığında yapmanız gerekenleri adınız gibi biliyorsunuz fakat bir süredir motivasyonunuzun eskisi gibi olmadığının farkındasınız. Bu durumun birçok sebebi olabilir: uykusuzluk, özel yaşamınızdaki problemler, çok yoğun bir iş sürecini henüz atlatmış olmanız ve saire… Fakat her şeyden öte, işinizdeki rutinliğin bunda payı var. İşinizde her ne kadar başarılı bir işleyişe sahip olsanız da artık bir şeyleri değiştirmenin vakti gelmiş olabilir. Peki, alışılageldik düzeninizi öyle birdenbire nasıl değiştirebilirsiniz? İster hemen şimdi ister hafta başında uygulamaya geçin, iş yaşamınızda daha verimli ve enerjik olmak için yapacaklarınız çok basit.
“Yetişmesi Lazım!”
Başladığınız bir işe aciliyet duygusuyla start vermek, her zaman enerjinizi toplamanıza ve yoğunlaştırmanıza yardımcı olur. Çünkü işinize ne kadar erken el atarsanız o kadar çabuk nihayete varırsınız ve gerçekten yetişmeme gibi bir durum söz konusu olmaz. Bu her zaman işe yarar. Ancak kendinize “Bu iş şu zamanda mutlaka bitecek.” diye söz vermeyin. Kendinize verdiğiniz sözler her zaman esnekliğe sahiptir. Bunun yerine iş yerinizde birlikte çalıştığınız kişilere bunu bildirebilirsiniz. Böylece aciliyet duygunuzu, yalnızca psikolojik olmasından ziyade sosyal ve reel bir düzlemde pekiştirebilir ve harekete geçebilirsiniz.
“Haydi Arkadaşlar!”
Elinizi ayağınıza dolaştırmayan, aksine tarafınızdan gayet iyi planlanmış olan iş yetiştirme azmi sizinle başladı. Ancak iki elin bir ele üstünlüğü malum. Birlikte çalıştığınız iş arkadaşlarınıza aynı motivasyonu aşılayabilirsiniz. Çünkü “acil!”, herkes için acil olduğunda geçerlidir. Yürütmekte olduğunuz işin aciliyetini vurgulayıp onu görünür kıldıktan sonra iş arkadaşlarınızı da buna dâhil edip güçlü ve hızlı bir iş süreci yürütmek sizin elinizde. Birlikte altından kalkamayacağınız iş yok, hem de mesai saati bitmeden… İşi teslim süresinden önce bitirmek, emin olun tüm ekip için olumlu bir sonuç olacaktır.
İyi İş, Plan İster
Çok iyi iş çıkardınız. Sizden beklenen ürünü, dosyayı veya projeyi vaktinden önce tamamladınız ve kontrol etmek için de geniş bir zamanınız kaldı. Ancak bu başarıyı yalnızca geride bıraktığınız iş için değil, sürekli hâle getirmek gerek. Bunu yapmanın yolu da hepimizin bildiği gibi çok iyi bir planlama yapmaktan geçiyor. Aslında şirket genelinde belirlenen bir iş bitiş tarihi mutlaka olur. Fakat siz bunun neresindesiniz? İşin sizin yapmanız gereken kısmı elinize ne zaman geçecek? Siz ne zaman müşteriye ya da bir sonraki safhaya iletebileceksiniz? İşte bunun için çalışma arkadaşlarınızla yapacağınız ortak bir iş takvimi doğrultusunda bireysel bir planlamaya da ihtiyacınız olacak. Mesai arkadaşlarınızla haftalık bir plan yapmanız, daha sonrasında günlük işlerinizi aciliyet sırasına göre düzenlemeniz ve listelemeniz hem konsantrasyon hem de mesai arkadaşlarınızla senkronizasyon sağlayacaktır. Bunu da her hafta başı ve sabahları düzenleyeceğiniz toplantılarla sağlayabilirsiniz.
Mesai Biter, Arkadaşlık Bitmez
İş yerinde hepimiz mutlaka iyi arkadaşlıklar kurarız. Mesai saatleri haricinde de sohbet etmekten keyif aldığımız, buluştuğumuz kişiler olur. Ama bu arkadaşlarımız ya aynı departmanda çalıştığımız kişiler değilse? Ekip arkadaşlarımız ise yalnızca birlikte çalıştığımız, iş haricinde herhangi bir paylaşımımız olmayan kişilerden oluşuyorsa? Hâl böyle olunca ekip ruhu dediğimiz kavramı yakalayamayabiliriz ve birlikte çalışmada görev bilinci dışında bir bütünlük sağlanamaz. Böylelikle her hafta başı birlikte yaptığımız iş takvimleri ve günlük planlarda sürdürülebilirlik pek mümkün olmaz. Peki, hem kendi iş sürecinizin seyrini değiştirip hem de aynı çabukluk ve istikrarla çalışabileceğiniz bir ekibi nasıl oluşturabilirsiniz? Bu, mesai arkadaşlarınızla aranızda kuracağınız ve varsa güçlendireceğiniz bir arkadaşlıkla mümkün olabilir. Elbette bu arkadaşlıklarda saygı ve güven ağırlıklı bir samimiyet kurmak önem taşıyor. İşi paylaştığınız insanlarla, işin yanı sıra kahve molanızı da paylaşabilirsiniz. Birlikte öğle yemeklerine çıkabilir, bu süre içinde birbirinizi tanıyabilirsiniz. Böylece birlikte çalışmak daha keyifli ve akıcı bir hâl alacaktır.