Yeni tip koronavirüs salgınının (COVID-19) hızlandırdığı dijital dönüşümden bahseden Altınay Teknoloji Grubu Koordinatörü Lütfi Okay, gelişmelerin bize neler getireceğini ve kendimizi nasıl bir teknoloji hayatına hazırlamamız gerektiğini anlattı
Yıldız Teknik Üniversitesi Youtube kanalı üzerinden, “Pandemi Süreci ve Araştırma-İnovasyon-Teknoloji Geliştirme Boyutları ve Çözümleri” konulu bir çalıştay düzenledi. Çalıştaya katılan Altınay Teknoloji Grubu Koordinatörü Lütfi Okay, “Yıkıcı Dönüşüm: Robotlar, Akıllı Fabrikalar ve Endüstri 5.0” başlığı altında bir sunum gerçekleştirdi.
Lütfi Okay yaptığı sunumda; yeni tip koronavirüs (COVID-19) salgınının, günden güne daha çok hayatımıza giren Endüstri 4.0 ve dijitalleşme için hızlandırıcı bir katalizör olduğunu belirtti. Yıkıcı dönüşüm, inovasyon, robotizasyon, akıllı fabrikalar ve Endüstri 5.0 ana başlıklarından da bahseden Okay, gelişmelerin bize neler getireceğini ve kendimizi nasıl bir teknoloji hayatına hazırlamamız gerektiğini anlattı.
Teknolojideki köklü değişimin; 19. yüzyılda başlayan sanayi devrimi ile kendisini gösterdiğini söyleyen Okay, sanayileşmelerini tamamlayan gelişmiş ülkelere bakıldığında ortak bir nokta görüldüğünü belirterek, bu ortak noktanın da sanayileşmeye tüm etki eden sektör ve disiplinlerin ele alındığı topyekûn bir yaklaşım olduğunu sözlerine ekledi.
Dönüşümün gerçekleşme adımlarının başında “değişim için baskı”nın geldiğini söyleyen Lütfi Okay, COVID-19’un da değişim için gerekli baskıyı getirdiğini söyledi. “Baskıdan sonraysa geleceği hayal etmek, kapasite kullanımı ve planlı ilk adımlar geliyor.” diyen Okay, pandemi döneminde ortaya çıkan ve adapte olduğumuz dijital dönüşüme dikkat çekerek; “Şu anda bulunduğumuz dönem planlı ilk adımların öncesi ve yakın zamanda söz konusu adımların geleceği bekleniyor.” şeklinde konuştu.
Sunumunda robot teknolojilerine de yer veren Lütfi Okay; üretimin ve iş hayatının değişen doğasına dair değerlendirmelerinin yanı sıra, robotikteki değişim ve gelişimi de detaylandırdı. Okay, sözlerine şöyle devam etti: “Gelinen noktada gerekli altyapının tamamlanmasıyla, yapay zekânın karar alma süreçlerini de yönettiği akıllı fabrikaların uygulamaya geçebileceğini düşünüyorum. Yıkıcı dönüşüm; tüm iş gücünü, yasa koyucuları ve düzenleyicileri değişime zorluyor. Endüstri 5.0 geleceğin ta kendisi ve bunu insan-makine arasında etkileşim ve iş birliği olarak özetleyebiliriz. Bu süreçte iş/hizmet modelleri ile ürün yaşam döngüsü de değişecek. Eğitim ve yetkin iş gücü ise bahsi geçen endüstriyel değişimin en önemli oyunculardan biri olacak.”