Son birkaç aydır adından sıkça söz ettiren, çoğumuzun belki de varlığını yeni öğrendiği ve günümüze kadar sükunetini koruyabilmiş; “Türkiye’nin Maldivleri” olarak nitelendirilen Salda Gölü Burdur kentimizde bulunuyor.
Özellikle yaz sezonu sonunda ve hafta içi sakin, sessiz, huzurlu bir atmosfer sunan Salda Gölü; son dönemlerde bilhassa bayram tatilleri devreye girdiği zaman biraz kalabalık olabiliyor, çünkü berrak bir göl ve turkuaz renginin göz alıcı güzelliğine rağbet epey artmış durumda.
Salda Gölü’nün Özellikleri
Bir krater gölü olan Salda; Burdur’un Yeşilova ilçesinde, ilçe merkezine ise 4 km uzaklıkta ve ormanla kaplı tepeler ile çevrili, dünyanın en temiz göllerinden biri olma özelliğine sahip bir doğa harikası.
1989 yılında “Doğal Sit Alanı” olarak korumaya alınan Salda Gölü’nün suları, cam göbeği renginden başlayıp derin kısımlarında çivit mavisine dönüyor. Çanağı volkanik patlama sonucu oluştuğundan, 184 metre derinliği ile Türkiye’nin en derin gölleri arasında yer alıyor.
Şaşırtıcı derinliğinin yanı sıra, dünyada Mars’ın yüzey özelliklerini taşıyan dünyadaki iki yerden biri olan göl; stromatolik kayaçlar adı verilen kireç taşına benzer bir yapıdan oluşuyor. Beyaz kayaya benzeyen kıyıları, elinize aldığınızda kolayca pestilleşen beyaz bir tortu haline geliyor. Gölün suyu, içeriğinde magnezyum, soda ve kil barındırdığı için cilt hastalıklarına da iyi gelebiliyor.
Gölün arka kısmında; keklik, tavşan, tilki gibi bilumum canlılar da yaşıyor. Türkiye’nin en temiz gölleri arasında ilk sırayı kapan Salda Gölü, dünyadaki tüm göller arasında ise 5. sırada yerini alıyor. Çevresinde yaşadığı canlılar ve gölün temizliği, tabiat alanını daha da güzelleştiriyor ve değerli kılıyor. Göl, barındırdığı endemik türler ile uluslararası bir öneme sahip. Örneğin, sığırkuyruğu bitkisinin iki türü yalnızca Salda Gölü’nün çevresinde yetişiyor. Hal böyle olunca; gölün karşılaştığı turistik rağbet doğaseverleri, Salda Gölü çevresinde önemli tahribatlar yaşanabilir mi endişesi ile karşı karşıya bırakıyor.
Burdur, Antalya ve Denizli’nin tam ortasında konumlanan ve anayol üzerinde bulunmayan, masumiyeti ve gizliliğini ulaşımın zor olması sebebiyle koruyabilmiş Salda Gölü’nün son dönemlerde bu kadar popüler olması ve rağbet görmesinin nedeni ise; gezginlerin sosyal medya hesaplarında göle dair paylaşımlarda bulunması ve bu paylaşımların hızla yayılması. Ancak; Önemli Bitki Alanı (ÖBA), Önemli Doğa Alanı (ÖDA) ve Önemli Kuş Alanı (ÖKA) kriterlerini sağlayan doğa harikası, ender niteliklere sahip bir göl olması, Salda Gölü’nün etkin bir şekilde korunması ve kollanması gerekliliğini bizlere hatırlatıyor.