Atmosferin dışında bulunan uyduların ve uzay araçlarının kullanım dışı kalan parçaları, gezegenimizin etrafında dönmeye devam ediyor. Tahminlere göre Dünya’nın yörüngesinde 10 santimetreden büyük 34.000 adet uzay çöpü bulunuyor. Uzay çöpleri, kurşundan 10 kat daha hızlı hareket ederek uzay araçlarını ve diğer yapıları tehdit ediyor. Uzay çöplerinin sayısı arttıkça tehdit de artmaya devam ediyor.
Avrupa Uzay Ajansı, uzay çöplerinin bir kısmını kaldırmak için temizlik görevini takvimine ekledi. ClearSpace-1 (Temiz Uzay-1) ismi verilen bu görev, her şey yolunda giderse 2025 yılında başlatılacak.
Avrupa Uzay Ajansı, görevi başarıya ulaştırmak için yapay zekâdan yardım alacak. Ajans, İsviçreli bir girişim olan ClearSpace’in geliştirdiği teknolojiden faydalanacak.
Görev esnasında uzaya gönderilen uzay aracı, yapay zekâ yardımlı kamerasıyla birlikte çöpleri tespit edecek. Ardından robotik kollarıyla objeleri yakalayarak atmosfere geri sokacak ve objelerin yanarak yok olmasını sağlayacak.
Ancak uzayda yapay zekâlı kameranın çekeceği fotoğrafların, ayna işlevi gören birçok objenin olduğu bir ortamda kesin sonuçlar vermeme ihtimali nedeniyle araştırmacılar, derin öğrenme algoritmaları geliştirerek uzayda çekilen fotoğraflardan hedefin 6 boyutlu hâlini (3 rotasyon, 3 pozisyon) tahmin etmeye çalışacak. Görev esnasında araştırmacılar, çekilen fotoğrafları yapay zekâyı daha da geliştirmek için kullanacak ve algoritmaları yeniden araca gönderecek.