ALTINAY SAVUNMA Teknolojileri, IDEF’21 fuarında, geliştirmekte olduğu 2 sistemi ilk kez tanıttı. Bunlar; Helikopter Yakalama ve Transfer Sistemi ile Lazer Elektronik Taarruz Sistemi Stabilize Platformu oldu. Firma ayrıca, 3 Eksenli Stabilize SATCOM Anten Pedestali’ni de ilk kez sergiledi.
ALTINAY SAVUNMA, Helikopter Yakalama ve Transfer Sistemi’ni, STM ana yükleniciliğinde inşa edilen İ sınıfı firkateynlerde kullanılmak üzere yerlileştiriyor. İlki, donatımı halen devam eden MİLGEM projesinin 5. gemisi İSTANBUL firkateyninde kullanılacak olan sistem, gece-gündüz hava şartlarında, deniz durumu 4 dahil tüm hava koşullarında, helikopterin gemi üzerine güvenli inişine olanak sağlıyor. Gemiye yaklaşan helikopterin, güvertede yer alan elektro-optik sistemler aracılığı ile konum tespiti ve takibi yapılarak helikopterin iniş operasyonu gerçekleştiriliyor. Güvenli şekilde indirilen helikopter, emniyete alındıktan sonra doğrultma manevraları ile helikopter hangarına alınarak operasyon tamamlanıyor.
ALTINAY SAVUNMA’ nın Lazer Elektronik Taarruz Sistemi Stabilize Platformu, Meteksan Savunma ana yükleniciliğinde yürütülen NAZAR Projesi’nde kullanılıyor. ALTINAY SAVUNMA’ nın çözümü, üzerinde bulunan faydalı yükler için deniz durumu 6’ya kadar 2 eksende stabilizasyon sağlıyor. Toplamda 3,5 ton ağırlığa sahip platform, ağırlığı 600 kg’a kadar faydalı yükleri taşıyabiliyor. Platform ayrıca, ısıtma, soğutma ve nem alıcı alt sistemleri ile üzerindeki faydalı yüklerin termal koşullandırmasını da sağlıyor.
Firma, 3 Eksenli Stabilize SATCOM Anten Pedestali’ni ise özellikle İHA ve SİHA’ların uydu iletişim ihtiyaçlarına yönelik olarak geliştirdi. Bu ürün hâlihazırda, CTech’in Mobil Uydu Haberleşme Terminali’nde (Satcom-on-the-Move / SOTM) kullanılıyor. Ürün, doğrudan tahrik (direct-drive) teknolojisi ile geliştirildiği için uydu anteninin açısal konumlaması yüksek hassasiyetle yapabiliyor. Yüksek açısal hassasiyete sahip ürün üzerine, farklı boyutlarda reflektörler takılabiliyor. Seri üretim fazı devam etmekte olan bu projede, 40 sistemin teslimatı gerçekleştirildi ve ortalama 500’er saatlik uçuş süresi geride bırakıldı.
Kaynak: Savunma Haber