Teknolojiye yeni bir soluk getirmesi tahmin edilen 5G, hayat standartlarını nasıl değiştirecek?
Cep telefonlarının hayatımıza girmeye başlamasıyla öğrendiğimiz “G” teknolojisi, zaman içinde 5G teknolojisine kadar ilerledi. “Generation” yani jenerasyon anlamını taşıyan bu teknolojinin adını, Türkiye’ye 90’ların başında giriş yapan ilk cep telefonu modellerinde 1G olarak duymuştuk. Sonrasında iki telefon arasında SMS teknolojisi gelişti ve bu özelliğe sahip telefonlar 2G olarak nitelendirildi. Cep telefonları, yerini yavaş yavaş “akıllı telefonlara” bırakmaya başlayınca, 3G sayesinde görüntülü konuşma yapabilme imkanına eriştik. Ülkemizde halihazırda mobil ver şebekesi olarak 4G ya da 4.5G teknolojisi kullanılıyor.
Birçok Ülkede Test Aşaması Devam Ediyor
5G için birçok ülkede test aşaması devam ediyor. Türkiye’deki ilk resmi 5G testleri, Haziran 2019’da ODTÜ Teknokent’teki HAVELSAN Test Laboratuvarı’nda gerçekleştirilmişti. Öte yandan 2019’un Kasım ayı içerisinde düzenlenen ve dünyanın ilk mobil uygulama fuarı olma özelliğini taşıyan Mobilefest’te, birçok sektörün 5G ile birlikte değişime uğrayacağı vurgulandı. Organizasyonda, bu teknolojinin İstanbul Havalimanı’nda üç operatörle ortak bir şekilde faaliyet göstereceğinin müjdesi verildi. Yaşanan tüm bu gelişmelerin amacı, en basit mantıkla 4G’ye kıyasla daha yüksek hızda internet erişimi sunmak ve daha geniş kapsama alanına sahip olmak.
Fiber Bağlantıya Alternatif Olacak
Diğer cep telefonu ağları gibi 5G şebekesi de verileri radyo dalgaları vasıtasıyla dağıtacak. Her baz istasyonu, kablolu ya da kablosuz olarak bir ana taşıyıcıya bağlı olacak. 4G ağında LTE adı verilen şifreleme sistemi, 5G’de OFDM olarak güncellenecek. OFDM şifreleme sistemi, LTE’ye kıyasla daha hızlı bir internet erişimi sunacak. Dolayısıyla izlenmek istenen herhangi bir filmi, dakikalar içinde indirme şansına erişebilecek. İnternet sitelerinin yüklenme süresinde de önemli şekilde azalma yaşanacak. Aynı zamanda 5G’nin yüksek frekans ve bant genişliği sağlaması, operatörlere büyük kolaylık sunacak. Böylece altyapı nedeniyle fiber bağlantının olmadığı bölgelerde 5G, önemli bir alternatif olacak.
Sürücüsüz Araçlar, 5G Sayesinde Etkileşime Girecek
Bağlantılardaki gecikmelerin minimuma indirgenmesi ve kapsamanın iyileştirilmesi, nesnelerin internetine de önemli katkılar sağlayacak. Akıllı cihazlar, 5G sayesinde birbirleriyle iletişim halinde olabilecek ve cihazlardaki veriler yüksek hızla alınabilecek. Ayrıca sürücüsüz araçların da 5G ile birlikte tam anlamıyla kimliğini bulması bekleniyor. Günümüzdeki sürücüsüz araçlar, çevresindeki araçlarla iletişime geçmeden tek başlarına hareket ediyor. 5G devreye alındığında araçlar, trafikteki diğer araçlarla etkileşime girebilecek ve daha güvenli bir sürüş deneyimi yaşatacak.
Şoföre Anlık Veri İleten Lastikler
Araçların yanı sıra lastiklerde de 5G ile ilgili önemli gelişmeler yaşanıyor. İtalyan lastik üreticisi Pirelli, ülkesindeki bir etkinlikte dünyanın ilk 5G lastiğini tanıttı. İlk etapta kulağa çok ilginç gelen bu akılı lastik türü, çeşitli sensörlerle donatıldığı için anlık veri kontrolü yapıp bunları şoföre iletebiliyor. Böylece hem lastiklerin hem de yolun durumu hakkına sıfır gecikmeyle anlık veriler elde edilebiliyor.
5G sadece cep telefonları ve akıllı cihazlarda yeni bir çağ başlatmayacak. Bilgisayar sektöründe faaliyet gösteren Intel ile akıllı telefon sektörünün işlemci üreticilerinden MediaTek, bilgisayarlar için 5G modem üretmeye başlayacak. Dell ve HP markalarının, 5G modemlerin entegre edileceği bilgisayarları üretecek ilk şirketler olacağı belirtiliyor. 5G modem destekli ilk bilgisayarların 2021 yılından itibaren piyasaya sürüleceği öngörülüyor.
Faydaları Olduğu Gibi Riskleri De Var
Hayatımıza giren her teknolojik gelişme, içinde fayda barındırdığı gibi riskleri de beraberinde getirebiliyor. Birçok uzman 5G teknolojisinin yüksek radyasyon nedeniyle insan sağlığını olumsuz etkileyebileceği konusunda görüş bildirdi. Avrupa Birliği ise bu gelişmiş teknolojinin siber saldırıya çok fazla maruz kalabileceğini, dolayısıyla güvenlik önlemlerinin arttırılması gerektiği konusunda karar kıldı. Ayrıca hava durumu tahminlerinde de çeşitli endişeler bulunuyor. Federal İletişim Komisyonu, geçen yıldan bu yana 5G için kullanılan 24GHz bandına erişimi destekliyor. Bu frekansın, hava durumu tahminleri için kullanılan ekipmanların çalışmasına müdahale edebileceğinden bahsediliyor.